Energie en duurzaamheid

Energie en duurzaamheid

Energie: zonnepanelen

Peggy Ramos

We zijn het er tegenwoordig allemaal wel over eens, dat de grootste kostenpost in huis, de maandelijkse betaling is voor het energieverbruik. Gas en olie wordt steeds duurder. Daarom zal een bewoner van een huis alles doen om die kosten terug te dringen. Nu is het mogelijk om op de eerste plaats minder energie te gaan verbruiken. Dat kun je bereiken door het aanpassen van je woning. Je kunt het huis extra gaan isoleren, waardoor je dus minder gas en of olie verbruikt. Je kunt laten berekenen, door een specialist, wat je allemaal kunt doen om minder energie te gaan verbruiken. Je zou het dak, muren, vloer en ramen kunnen isoleren. De ruiten van dubbel glas maken, scheelt al veel op het energieverbruik. Ook het gebruik van een cv-haard levert een behoorlijke besparing op. Dit kun je allemaal op een rijtje laten zetten en de mogelijkheden die je hebt vervolgens uitvoeren. Omdat het extra isoleren van je huis ook geld kost, zou je eveneens eens moeten kijken hoe snel je de kosten kunt terugverdienen door het isoleren van je woning.


Zonnepanelen

Een andere manier om minder te gaan betalen aan het energie verbruik is door het zelf te gaan opwekken. Dat kun je doen door gebruik te maken van windenergie, aardwarmte of zonnepanelen. Tegenwoordig ziet men op daken steeds meer zonnepanelen. Dat heeft het voordeel dat, zodra de zon schijnt, er energie wordt opgewekt. Heeft u dat op zo'n moment niet nodig, dan wordt dat aan het net teruggeven. Dat kunt u in sommige gevallen zien, omdat dan de elektriciteitsmeter achteruitloopt. U ziet dan dat het een besparing oplevert. Uw meterkast zou ook een slimme meter kunnen hebben. Een dergelijke meter heeft twee tellers. Een teller geeft het verbruik aan dat u heeft en de andere wat er wordt opgewekt. U kunt laten berekenen wat u aan kosten kwijt bent wanneer de opgewekte energie gelijk zal zijn aan de verbruikte. Dat zal natuurlijk altijd een schatting zijn omdat nooit vooraf kan worden gezegd hoe streng een winter wordt. Wat ook van belang is bij de aanschaf van zonnepanelen is de investering. Je moet weten hoe lang het duurt voordat je de investering terugverdient hebt. Het moet natuurlijk wel rendabel zijn. Voor boeren die een grote schuur hebben, laten de daken vaak helemaal volleggen met zonnepanelen. Het is daarbij niet zo dat ze alle opgewekte energie zelf nodig hebben, maar ze zien het vaak als een investering om geld te verdienen. Ze krijgen daardoor jaarlijks geld van de energiemaatschappij, omdat ze meer opwekken dan zelf gebruiken. Op een boerenschuur zijn zonnepanelen niet storend. Ze geven de schuur vaak nog een mooie uitstraling.


Delen

2018© Energie en duurzaamheid
Over ons
Energie en duurzaamheid

Hoi, ik ben Loebna. Het thema energie en duurzaamheid speelt al een geruime tijd een belangrijke rol in mijn leven. Gelukkig zie ik overal om mij heen dat duurzaamheid echt leeft. Mensen zijn volop bezig om het vraagstuk op te lossen en dragen graag bij aan de vele initiatieven die er zijn. De uitdaging waar wij als mensheid voor staan is groot en complex, maar door ervaringen en ideeën met elkaar te delen kunnen we samen aan een mooie toekomst bouwen. Ik hoop dat deze blog over energie en duurzaamheid een positieve bijdrage levert en dat het ook jou zal inspireren bewust met onze mooie planeet om te gaan.

Archief
Recente artikelen